Clicks1K
hr.news

Prijelomna vijest: Talijanski biskup se ispričava nepokajanim preljubnicima

Biskup Belluna, Renato Marangoni, ispričao se preljubnicima u otvorenom pismu od 22. studenoga pod naslovom: "Jedna vam je riječ povjerena: Izvinite!"

On nepokajane preljubnike poziva na sastanak 1. prosinca u biskupijskom centru, a preljub naziva "novim iskustvom spajanja".

Dijelovi pisma su sentimentalni: "Možda ste patili od stavova među nama zbog prosudbe i kritike prema vama". Drugi dijelovi su heretički: "Dugo smo izjavljivali da ne možete biti u potpunosti prihvaćeni u sakramente pokore i euharistije", kao da to nije istina.

Marangoni koristi obrazac "mi" da napadne Crkvu: "Mi smo bili ukočeni i vrlo formalnog pogleda na obiteljske situacije u koje ste se doveli". On inzistira na tome da "nismo bili u pravu kada nismo smatrali podjednako osobnu situaciju, snove koje ste njegovali".

Marangoni njeguje iluziju da preljub nastaje samo zbog "složenih situacija" i "osobne odgovornosti" koju "treba podržati i pomoći u njenoj krhkosti", kao da Crkva to ne bi učinila.

Nadalje obećava da će tijekom sastanka "ponovno otkriti ohrabrujuće riječi pape Franje, koji je napisao u jednom od svojih ekshortacija: Amoris Laetitiji.

Korisnik "il vandea" ovako je odgovorio Marangoniju na talijanskoj Gloria.tv: "Idite i ispovijedite se katoličkom svećeniku (sigurno ćeš sresti nekoga van svog kruga). Zatim objavite javnosti grešnike za koje imate toliko suosjećanja: 'Na putu ste u pakao; da biste pronašli spas, pokajte se, obratite u katoličku nauku, prekinite sve ilegalne veze i odmah nakon što odlučite živjeti u kontinenciji i svetoj ispovijedi, možete se vratiti svetoj euharistiji".

Slika: Renato Marangoni, © chiesacattolica.it, #newsDqafqnwfvu