Clicks121
hr.news

Perth: Biti svećenik postaje zločin

Nadbiskup iz Pertha u Australiji, Timothy Costelloe protivi se novom zakonu koji zahtijeva od svećenika prema kaznenom zakonu da prijave seksualno zlostavljanje sazna li se u ispovijedi (npr. novinara). Zakon koji je ovaj tjedan usvojio državni parlament zapadne Australije ukida zaštitu građanskog prava na pečat ispovijedi.

Costelloe u pastoralnom pismu (PerthCatholic.org.au, 21. listopada) piše da ta odluka "kriminalizira vjernost bitnoj dimenziji naše katoličke vjere koju prakticiraju naši svećenici". Negira da će zbog ovog zakona bilo koji maloljetnik biti bolje zaštićen.

Kaže da je "zbunjen" odlukom, ali – bez šale – "nema razloga dovoditi u pitanje integritet i dobre namjere naših parlamentaraca".

Costelloe dodaje da kritičari [= mrzitelji Crkve] nastoje Crkvu prikazati kao da ne reagira na slučajeve seksualnog zlostavljanja: "Ovo je i netočno i nepošteno".

Slični zakoni protiv pečata ispovijedi već postoje u Južnoj Australiji, Viktoriji, Tasmaniji i Canberri. Nadbiskupi ovih država najavili su da će ignorirati zakon.

Slika: © Mazur, CC BY-NC-ND, #newsGhmytiujpn