Clicks312
hu.news

Szent ünnepnap: A vatikáni államtitkár arra figyelmezteti az embereket, hogy ne utánozzák Vianney Szent Jánost

Pietro Parolin bíboros a szent templomában, a francia Arsban ünnepelte Vianney Szent Jánost

Parolin szentbeszéde egy idézetekből álló pot-pourri volt, ami főleg Ferenc pápa 2019-es papi leveléből merített.

A bíboros nemcsak mellőzte azt, hogy arra bátorítsa a papokat, hogy kövessék Vianney Szent Jánost, hanem - XVI. Benedeket idézve - figyelmeztetett mindenkit, hogy "ne csökkentsék le példaképnek, bármilyen csodálatra méltó is". Helyette Vianney Szent Jánost úgy mutatta be, mint egy (elavult) példát a "tizenkilencedik századbeli elszánt spiritualitásban".

Parolin számára Vianney Szent János csak egy modell az olyan általános tulajdonságokra, mint pl. "egyszerűség, érdektelenség, tiszta szándék és tett, önsanyargatás, hűség Isten és a Szentírás felé".

Délután Parolin egy kínos beszédet mondott, mely témája "Ferenc pápa és a papok, úton az emberek Istenével", ahol Vianney Szent Jánost és Ferenc pápát egymás mellé állította.

Nem meglepő módon a jelenlegi Vatikánnak haszontalan az olyan pap, aki hisz Istenben, miseruhát visel, konfliktusa volt a plébániájával a katolikus nézetei miatt, ragaszkodik a gyóntatáshoz és az ördög ellen küzd.

Ehhez képest Vianney Szent János nem is hinne a szemének, ha látná a szekularizált, langyos egyházat, melyet a második vatikáni zsinat hagyott maga után.

Kép: Pietro Parolin © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsUodzipxypm