Clicks1
ms.news

Viganò Menyebut Sebanyak 306 Kali, Tetapi Tidak Pernah Menyoal Walau Sekali Pun

Laporan McCarrick Report menyebutkan Archbishop Viganò sebanyak 306 kali tetapi tidak pernah menyoalnya, Viganò berkata kepada EWTN (12 November), menambah bahawa Sekretariat Negeri mempunyai alamat emelnya.

Viganò menafikan memiliki dakwaan yang dibuat “Paderi Ke-3.” Dia menyiasat kes tersebut dan memaklumkan kepada Rome bahawa kes sivil paderi terhadap McCarrick telah bersurai.

Pada tahun 2006 serta 2008, Viganò menyarankan supaya McCarrick boleh diperlonggarkan. Ketika dia menanyakan Kardinal Parolin jika larangan terhadap McCarrick masih berjalan, dia tidak menerima sebarang balasan. Apabila dia melaporkan kepada Francis, Francis tukar topik pula.

Viganò menafikan keboleh-percayaan laporan tersebut kerana McCarrick merupakan tetamu yang kerap muncul di Vatican. Baginya, niatnya adalah untuk menyerahkan tanggungjawab kepada kenaikan pangkat McCarrick ke arah pendahulu Francis.

Dia perasan bahawa ianya mungkin juga dapat digunakan dalam keadaan Jorge Mario Bergoglio yang dinaikkan pangkat oleh John Paul II walaupun Jeneral Atasan Jesuit menyatakan perasaan kuat atas kepercayaan kepada Jeneral yang terhad.

#newsBnbjjhfqmq