Clicks244
hr.news

Franjo: Lektorice su "doktrinarni razvoj" i konačni rezultat Amazonske sinode

U popratnom pismu uz svoj Motu Proprio Spiritus Domini od 11. siječnja, koji službeno "dopušta" lektorice i akolitkinje, Franjo razlikuje laičke službe i zaređene službe.

Svoju odluku naziva "doktrinarnim razvojem". U stvarnosti su žene desetljećima de facto akolitkinje i lektorice. Od apostolskog vremena, manje redove lektora i akolita držali su samo muškarci i smatralo se da su povezani sa sakramentom svetoga reda. Oni se još uvijek koriste u Starom obredu, dok su u Novom obredu manji redovi bili ukinuti i zamijenjeni "službama".

Manji redovi Starog obreda i "službe" lektora i akolita nisu isto. Slijedom toga, Franjo svoje službe za žene razumije samo kao laičke službe, nazivajući ih "karizmom". Odvaja ih od tri službe biskupa, prezbitera, đakona. Dakle, čini se da Franjo isključuje đakonice.

Naziva prikladnim dodijeliti žene koje nisu zaređene, no ponavlja da "što se tiče zaređenih službi, Crkva nema sposobnost da na bilo koji način dodjeljuje svećeničko ređenje ženama".

U pismu Franjo predstavlja službeno uvođenje žena u liturgijske uloge kao rezultat Amazonske sinode koja je "nagovijestila potrebu razmišljanja o novim smjerovima za crkvene službe". Međutim, ovo je promjena koja želi promijeniti bilo što.

Slika: © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsBwwhzubsvc