Clicks354
hu.news
1

Kölni érsekség: "SEMMI sem változik a kenyérben" - a Novus Ordo Eucharisztián

Tobias Wiegelmann diakónus - aki végülis a németországi Kölni Főegyházmegye Ordináriusának "katekézisért" felelős osztályának vezetője - az egyházmegyei újságban tagadja, hogy a Novus Ordo Eucharisztiában történik az átváltozás, és emellett a panteizmust is támogatja.

A panteizmus szerint a teremtő és a teremtmény ugyanaz. A gyermekújságíró kérdésére, hogy "hogyan lehet Jézus a kenyérben", Wiegelmann azt válaszolja, hogy ez "varázslatnak" hangzik. Ezt a "varázslatot" így magyarázza: "Tehát van egy ilyen kenyér, aztán mondunk egy varázsigét, és megidézünk valamit, és akkor Jézus belekerül". Diadalmasan hozzáteszi: "Persze, ez nem így értendő". Ez a beszámoló azonban felfedi a Novus Ordo ideológiájának liturgikus redukcionizmusát.

Wiegelmann panteista megoldása az, hogy Isten "amúgy is már mindenben benne van, a természetben, a teremtésünkben, mindenben, amit látunk". Ha ez igaz lenne, akkor a német egyházadót az állatkertnek vagy az Alpesi Klubnak kellene fizetni.

Wiegelmann számára a szentostya csak egy lehetőség a sok közül, hogy "Istenét" felkutassa. Elmagyarázza: "Tulajdonképpen mindenütt felfedezhetem Istent, és ebben a kenyérben különösen tudatosítom magamban ezt a tényt. Ezért mondjuk: "Ez Krisztus teste". Alapvetően bennünk változik meg valami, és nem a kenyérben".

Más szavakkal: Wiegelmann számára a Novus Ordo Eucharisztia egy önhittség. Magánéletében Wiegelmann íjászattal foglalkozik. Erre kellene koncentrálnia, a teológiát pedig hagyja másokra.

#newsSotwlgaaje

Zarándok
Nem kétséges, hogy a fickó eretnek, de az sem a tiszta gondolkodás mestere, aki ebben a novus ordo lelepleződését állítja. Más lepleződik itt le, például - ha nem tesz ellene semmit - a kölni érsek. Eddig ortodoxnak tűnt, de lehet, hogy csak félszemű a vakok között?