Clicks5
ms.news

Francis Memuji Segalanya– Kecuali Tuhan

Francis membuat perancangan untuk perayaan pompous bersempena ulang tahun ke-5-nya dengan risalah ahli alam sekitar, Laudato Si, walaupun Pengawas Ekonomi memberitahunya supaya menjadi “rasional” dan “kurangkan kos konferens”

Program tersebut akan menjadi tiada penghujungnya: “Laudato Si’ Week,” Web-Seminars, suatu “Operational Guidelines,” dan yang bersifat ekumenikal “Season of Creation,” “round table” semuanya dalam forum ekonomi yang bertajuk Davos World Economic Forum, suatu perjumpaan antara pemimpin pelbagai agama, suatu platform yang dikatakan sebagai “Multi-Year Action Platform,” sebuah “Living Chapel” dengan koir kanak-kanak dan bunyi burung.

Francis akan memberikan sokongan kepada “natural gardens,” “sacred spaces,” dalam menanam pokok, penggambaran dokumentari, “immersive shows,” interpretasi semula pakar alam sekitar dalam kitab. Dia akan memerangi bahan buatan plastik, dan menyampaikan penghargaan kepada Laudato Si.

Terdapat suatu projek pendidikan agnostik yang bernama “Reinventing the Educational Global Compact,” yang akan diadakan pada 15hb Oktober.

November merupakan bulan perjumpaan Assisi yang bertujuan untuk “changing the current economy of world”(mengubah keadaan ekonomi kini) dengan Jeffrey Sachs yang tidak dapat dihindari.

Sandro Magister menekankan bahawa sekularisme pakar alam sekitar Francis berada di sisi logik kerana risalah Laudato Si’ – "Praised be"(Meletakkan pujian pada) – secara sesuainya membatalkan dua perkataan yang mengikuti Saint Francis Assisi’ teks asal: “my Lord.”

Gambar: © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsUfwyyeulkm