hu.news
569

Sztálin-korszak az egyházban: Ferenc pápa tisztogatásai a Római Kúriánál

Tisztogatás folyik a Vatikánban - írja Luigi Casalini a MessaInLatino.it lapon (december 14.).

Klérus Kongregáció

A Klérus Kongregáció prefektusa, a 80 éves Stella bíboros a Kúria Ferenc pápához legközelebb álló, ideológiáját szolgaian követő tagjai közé tartozott. De végül őt is kirúgták.

Stella megkérdezése nélkül Ferenc pápa néhány héttel Stella augusztus 18-i nyugdíjazása előtt, amikor 80. életévét betöltötte, Lazarus You Heung-sik püspökkel váltotta le. Stellát hivatalosan soha nem bocsátották el, más szóval kirúgták. A bűne: megpróbálta megakadályozni a Traditionis Custodes-t, mert megértette, hogy az megosztó és káros az egyházra nézve.

Ferenc pápa ezután egy háromperces meghallgatással elbocsátotta Stella titkárát, Jorge Carlos Patron Wong érseket ("Stella embere"), így ő lett az irreleváns mexikói Jalapa érsekség érseke.

Hittani Kongregáció

A legradikálisabb tisztogatások a Hittani Kongregációt érintik.

Ferenc pápának nem tetszett a kongregáció homoszexuális "áldásokról" szóló nyilatkozata, és csak vonakodva hagyta jóvá - tudta meg Casalini. A kongregáció továbbá "óvatosan ellenezte" a Traditionis Custodes-t ("a megosztottság elkerülése végett") és egy második bizottság felállítását kérte a (érvénytelenül felszentelt) diakónusnőkkel kapcsolatban. Ferenc pápa továbbá azzal vádolja a kongregációt, hogy nem támogatja eléggé az ő ideológiáját. A Hittani Kongregáció azonban nem Ferenc pápa szolgálatában áll, hanem a hit szolgálatában, amelynek az a feladata, hogy a tévedéseket kiiktassa a dokumentumaiból.

Bosszúból Ferenc pápa arra készül, hogy eltávolítja Giacomo Morandi prelátust a Hittani Kongregációból, áthelyezve őt egy olasz egyházmegyébe (Pesaro, Firenze vagy Reggio Emilia). Morandi a nehéz ügyek kezelésében tanúsított kiegyensúlyozottságáról ismert.

Úgy tűnik, Ferenc pápa a prefektus, Ladaria bíboros eltávolítását is fontolgatja 2022 júliusában, amikor lejár a mandátuma. Akkor maga Ferenc pápa venné át a helyét. A második vatikáni zsinatig a pápák a Szent Hivatal prefektusai voltak, de a napi ügyeket egy titkár intézte.

A jelenlegi államtitkárok, a nemrég minden különösebb ok nélkül kinevezett Matteo Visioli és Armando Matteo prelátusok, továbbra is titkárok maradnának.

Kép: © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsImdsxxlvox