Clicks450
hu.news

Áttekintés: A második mise lezárások Európa-szerte

Ausztria
A misék legfeljebb 10 ember számára engedélyezettek, a temetkezés pedig 50 fő számára. Justin Minkowitsch atya 70 értelmiséggel együtt november 25-én egy felhívást adott ki, amely felszólította a püspököket az szabad misére. Napokon belül több mint 700 hívő írta alá.

Belgium
Minden istentisztelet december 13-ig szünetel. Az aggódó katolikusok bizottsága követeli, hogy legalább néhány hívő vegyen részt a miséken, mint más országokban. A petíció a napokban 500 aláírást kapott.

Németország
A második lezárás miatt bezártak éttermek, edzőtermek, színházak (stb.), de az istentiszteletet nem tiltják, azonban szigorú higiéniai intézkedéseket hajtanak végre, amelyek néha kötelező maszkviselést és közösségi távolságtartást is tartalmaznak.

Franciaország
Minden nyilvános istentisztelet október 30-tól december 6-ig szünetel. Ezt követően csak 30 ember tud majd szabadon tartózkodni a templomban, még a nagy francia székesegyházakban is. A katolikusok minden vasárnap összegyűlnek, hogy templomaik előtt imádkozzanak.

Lengyelország
A nyilvános istentisztelet 15 m2-enként 1 főre korlátozódik, maszkot viselni kötelező. Az edzőtermek zárva vannak. Egy krakkói edzőterem tulajdonosa az "Egészséges test egyháza" néven változtatta meg vállalkozását a bezárás kikerülésére.

Spanyolország
A Covid-korlátozásokat régiónként határozzák meg. Október 5. óta a a misén max 30 fő vehet részt.

Egyesült Királyság és Írország
Minden istentisztelet november 5-től december 2-ig szünetel. Az ír papoknak szigorú intézkedései vannak az emberek befogadására a misén. December 23-tól 27-ig a négy brit nemzet legfeljebb három háztartásnak engedi, hogy bent egy "karácsonyi buborékokban" találkozzanak.

Kép: © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsZmqnmoluuo