Clicks19
ro.news

Benedict al XVI-lea: O palmă răsunătoare pe obrazul lui Francisc

Benedict al XVI-lea a scris o scrisoare pentru o Festschrift dedicată Monseniorului Livio Melina, președintele Institutului Roman Ioan Paul al II-lea din 2006 până în 2016.

Predecesorii lui Melina, Carlo Caffarra și Angelo Scola, au devenit ambii cardinali, în timp ce Melina a fost eliberat în mod dezonorant de Francisc mai întâi ca președinte apoi ca profesor, deoarece în timpul Sinodului Familiei institutul său apărase poziții catolice care nu erau în conformitate cu predeterminatele lui Francisc, concluziile anti-catolice ale lui Amoris Laetitia.

Benedict al XVI-lea îl pe numește pe Melina „fără îndoială unul dintre mai importanti oameni în teologie morală al acestui secol” ale cărei „merite științifice teologice umane sunt incontestabile.”

El observă că Melina a apărat o teologie morală catolică cu „curaj și competență” și astfel și-a putut dezvolta propria creativitate. „Din păcate, nu sunt în măsură să scriu eu un articol pentru Festschrift. Voi găsi o modalitate de a-l asigura pe Don Livio de prietenia și admirația mea”, conchide Benedict.

Pentru cei care își amintesc ce s-a întâmplat la acea vreme, aceste cuvinte sunt o palmă răsunătoare pe obrazul lui Francisc. Înainte ca Melina să devină profesor la Institut, el a fost colaboratorul apropiat al Cardinalului Ratzinger la Congregația pentru Doctrina Credinței.

Imagine: Joseph Ratzinger, Livio Melina, #newsWixfsavffm