Clicks1.5K
hr.news

Laička propovijed: švicarski biskup svrgnuo svećenika

Homoseks biskup Basela Felix Gmür izazvao je nemire u Kreuzlingenu u Švicarskoj.

Župu vodi otac Jan Walentek, poljski redemptorist koji živi s dva poljska subrata u gradskoj kući Redemptorista.

Kreuzlingen pripada takozvanoj "pastoralnoj regiji". Biskupija je za vođu odredila žensku pastoralnu pomoćnicu, budući da je Walentek pokazao skromne organizacijske sposobnosti. To bi župnika pretvorilo u "svećenika u suradnji". Redemptoristi zbog toga nisu bili sretni.

Pored toga, biskup Gmür naredio je Walenteku da dopusti laičke propovijedi, jer je to "običaj" u bazelskoj biskupiji, ali koji je u suprotnosti s kanonskim zakonom. Walentek je to odbio.

Susret između biskupa i poljskog nadređenog Redemptorista uzrokovao je prekid. Nadređeni je odlučio povući njegove svećenike. Kao posljedica, Kreuzlingenova Redemptoristička kuća vjerojatno će biti zatvorena.

Lokalno župno vijeće ljuto je zbog nesposobnosti Gmüra da pronađe kompromis. Odlazak svećenika u srpnju 2020. godine naziva "katastrofom".

Kreuzlingen je problematična župa. Walentekov prethodnik, monsinjor Alois Jehle, bivši kapelan švicarske garde i pripadnik Rimske kurije, izbačen je iz župe 2017. godine jer je bio "previše katolički".

Slika: Gottfried Locher, Felix Gmür, © Sibylle Kathriner, CC BY-NC, #newsNjiqryrzde