Clicks38
ms.news

Jesuit Geogetown Mengabaikan Magisterum Gereja– Dan Menjadi Pemandu Dalam Perhambaan

Pada tahun 1838, Jesuit dari University Georgetown, Washington D.C. telah jual kesemua 272 hamba negro kepada bidang pertanian Louisiana.

Father Cornelius Buckley S.J. tulis dalam CrisisMagazine.com (9hb September) mengatakan bahawa Archdiocese Baltimore terlibat dalam prosedur yang membantu dalam tujuan menenangkan pemandu feudalnya dengan bantuan Jesuit.

Kegiatan jual-beli hamba yang dilakukan oleh para Jesuit sebenarnya bercanggahan dengan ajaran Gereja. Paul III yang merupakan individu yang mengizinkan pentadbiran Ignatius Loyola, didakwa atas kesalahan perhambaan pada tahun 1537.

Akan tetapi, tidak ramai yang mengambil peduli pada masa itu. Ketika Jesuit dalam Paraguay, Sepanyol telah menghambakan orang tempatan, Urban VIII mengetatkan larangan pada tahun 1639. Kurang dari lima tahun kemudian, Jesuit Maryland memiliki hamba.

Atas sebab keadilan, Buckley menunjukkan bahawa hamba, bukan mereka yang dimiliki Jesuits, yang menerima layanan yang lebih baik daripada pekerja Ireland di Terusan Erie.

Kesimpulannya Buckley, “Ianya penting dalam melihatkan pengingkaran ajaran papal yang merupakan titik jauhan yang Jesuit Georgetown dan kolej lain dalam Amerika Syarikat mengeplotkan perjalanan mereka.”

Gambar: Georgetown University, © Hoyer2009, wikicommons CC BY-SA, #newsIvqzchhhmb