hr.news
181

Ladaria o Njemačkoj Sinodi: "Sve se mora promijeniti"

Njemačka Sinoda katolički spolni moral smatra "nepopravljivim", kardinal Ladaria, prefekt CDF-a, primijetio je tijekom posjeta ad limina njemačkih biskupa (VaticanNews.va, 24. studenog): "Sve se mora promijeniti."

Nijemcima je objavio truizam da ljudska spolnost "nije lišena ambivalencije" i izrazio želju da njihova Sinoda ima više povjerenja u "viziju" o spolnosti koju je [dekadentni] Magisterij razvio "posljednjih desetljeća".

Hiperbolično je ustvrdio da je očuvanje "konstitutivnog životoprimajućeg i prijenosnog karaktera čovjeka" jedna od velikih "proročkih zadaća" vjernika u ovom vremenu "progresivne komercijalizacije ljudske egzistencije".

Sinoda, rekao je, predstavlja Crkvu "kao strukturno zlostavljačku organizaciju" koja se "mora što prije staviti pod nadzor nadstojnika" i smatra da se dostojanstvo žena u Crkvi "ne poštuje" jer je Krist svećenstvo rezervirao za muškarce.

Sinoda pritom zaboravlja što Drugi vatikanski sabor govori o biskupima i apostolskom nasljedstvu.

Nije moguće izjednačavati "delikatnu i odlučnu" zadaću biskupa u Crkvi s drugim službama u Crkvi, primjerice onima "teologa" i "stručnjaka" u drugim znanostima, primijetio je Ladaria.

Slika: Ad-Limina © Pressefoto, Deutsche Bischofskonferenz, #newsWkwinxbono