Clicks203
hr.news

Švicarski nuncij: Koronavirusno zatvaranje pomoglo je staroobrednoj obnovi Crkve

Za švicarskog Nuncija Thomasa Gullicksona (69), ograničenja u okviru režima zatvaranja od Covida-19 su pretjerana.

Na online konferenciji Engleskog društva latinske mise 18. srpnja priznao je da kao nuncij - kao i većina nuncija - "čak i u normalnim vremenima živi pomalo u izolaciji." Dakle, zatvaranje mu nije mnogo promijenilo život.

Gullickson je stari obred identificirao kao "najstariji oblik katoličkog bogoslužja". Smatra da su liturgije staroga obreda koje se odvijaju uživo bolje od onih iz Novus Orda, i zahvalan je na ovom neočekivanom izlaganju široj javnosti.

Mladi dominikanski svećenik rekao mu je da se broj vjernika staroga obreda udvostručio otkako je ponovno započelo javno bogoslužje. Svećenik je sve veći interes pripisivao i prijenosima uživo. To je privuklo, kao i obično, posebno mlade obitelji.

Nakon umirovljenja, Gullickson želi vježbati svoj latinski jer mu kanonsko pravo na latinskom ne služi dobro za himne Brevijara.

Nije tajna da je Gullickson umoran od svog položaja i planira se povući nakon što biskupija Chur primi novog biskupa. Njegove liste kandidata odbijene su nekoliko puta. Iza njegovih leđa sastavljena je novi popis s anticrkvenskim kandidatima. Čini se da sadrži ime opata Einsiedelna. Očekuje se da će izbor odsjeka katedrale biti održan krajem ljeta.

#newsJlveyttofm