Clicks160
hu.news

Brandmüller bíboros arra bátorít, hogy ne engedelmeskedjünk a Traditionis Custodes szabályainak

A törvényeknek elfogadásra vagy jóváhagyásra van szükségük ahhoz, hogy érvényességet és tartós hatást nyerjenek - írja a 92 éves Walter Brandmüller bíboros a július 28-i nyilatkozatában a Traditionis Custodes szabályairól.

Így egyes törvények a be nem tartás miatt megszűnnek, vagy idővel elavulttá válnak: "A törvénynek a közösség javát kell szolgálnia - és nem fordítva, hogy a közösség szolgálja a törvényt".

Brandmüller példaként említi XXIII. János 1962. februári Veterum sapientia rendeletét, amely elrendelte, hogy az egyetemi teológiát latinul kell tanítani: "A Veterum sapientia, amint ki lett nyomtatva, szinte feledésbe is merült".

Brandmüller a szokásjogra hivatkozik, amely szerint az egyetemes egyházi törvény elleni jogos kifogásoknak halasztó hatálya van: "Ez azt jelenti, hogy a törvényt nem szabad betartani mindaddig, amíg az ellenvetés nem oszlik el".

Azt mondja, hogy "ha kétséges, hogy egy törvény kötelező-e, akkor nem kötelező". Ilyen kétség alapulhat a jogi szöveg hibás megfogalmazásán.

Brandmüller hangsúlyozza, hogy érvelése csak az olyan egyházi törvényekre vonatkozik, mint a Traditionis Custodes, a természeti vagy isteni törvényekre nem.

#newsUigimedjui