Clicks131
hu.news

John bíboros: Ne mondjátok azt, hogy "katolikusnak kereszteltek" - Jean Doyle

Az új-zélandi Wellington bíborosa, John Dew, ismert arról, hogy a protestantizmust előnyben részesíti.

Ez magyarázza legújabb, az egyház hitének aláásására irányuló akcióját: az "Együtt keresztelkedve Krisztusban. Elfogadta az új-zélandi evangélikus egyház és az új-zélandi katolikus püspöki konferencia, 2021" című dokumentumot.

A dokumentumot a Katolikus-Lutheránus Párbeszéd Bizottság készítette, amely 2017-re nyúlik vissza, amikor Dew a reformáció 500. évfordulóját ünnepelte a lutheránusokkal a székesegyháza szentélyében. A legkirívóbb része a végén található a "Lelkipásztori gyakorlatok" alatt. Meghívja a katolikusokat és a lutheránusokat, hogy vegyenek részt egymás "templomaiban" tartott istentiszteleteken.

A vegyes házasságban élőket arra bátorítják, hogy hozzák gyermeküket keresztelésre az általuk választott egyházba. Mindkét lelkészük/papjuk részt vehet az eseményen.

A katolikusokat és a lutheránusokat arra bátorítják, hogy beszéljenek a keresztelésről "a keresztény egyházban", "a keresztény hitbe" vagy "Krisztusba". Azt mondhatják, hogy a katolikus vagy a lutheránus egyházban keresztelték meg őket, de nem szabad azt mondani, hogy katolikusnak vagy lutheránusnak keresztelték meg őket.

A 2018-as népszámlálás szerint Új-Zélandon 470.000 katolikus és 3585 lutheránus él.

A képeken Dew bíboros és Mark Whitfield lutheránus püspök látható 2017-ben, amint a Wellingtoni Sacred Heart székesegyházban ünneplik a reformációt.

#newsFbaunudjnz