sl.news
57

Frančiškov kardinal želi, da bi ga blagoslovile ženske (video)

Kardinal Huehuetenanga v Gvatelami, 74-letni Álvaro Ramazzini je 25. novembra predsedoval evharistiji ob "Mednarodnem dnevu za odpravo nasilja nad ženskami", prazniku ZN, in za četrti dan cerkvene skupščine Latinske Amerike in Karibov.

Ob koncu službe se mu je porodila ideja, da bi zamenjal vloge. Prisotnim ženskam je naročil, naj gredo k mizi, sopredsedujočim škofom in duhovnikom pa naj gredo v občinstvo. Nato je ženskam rekel, naj "podelijo blagoslov". Frančiškovega prelata so vsi prisotni ubogali kot ovce.

Ramazzini je želel, da bi omenjena predstava bila "izraz enakosti, ki obstaja med krščenimi moškimi in ženskami" - kot da je podelitev blagoslova znak neenakosti. Svojo odločitev je nadalje še pojasnil kot priznanje "vrednosti naših ženskih sester" - kot da bi blagoslov dodal "vrednost" blagoslovu in ne tistemu, ki ga prejme.

Nazadnje je "blagoslov" razložil kot izraz zavezanosti "odpravljanju vsega nasilja nad ženskami" – medtem ko je izvajal nasilje nad ženskami tako, da jih je potisnil v vlogo, ki ni njihova.

Kljub temu je mogoče, da je bila moč blagoslova teh zlorabljenih žensk močnejša od moči omenjenega pomehkuženega in konformističnega Frančiškovega prelata.

#newsHxwsqzivyj

02:10