Clicks456
hr.news
1

"Nova vizija" - Benedikt XVI. obezvrijeđuje Krista i Crkvu

Dijalog između Židova i Kršćana "nikad" neće dovesti do jedinstva ili je "rezerviran za Boga na kraju vremena", napisao je bivši Benedikt XVI. u zbunjenom pismu iz kolovoza 2018. godine, kojeg je objavio Elio Guerriero.

Pismo je upućeno bečkom rabinu Arie Folgeru. Napisano je usred akademske kontroverze s Folgerom.

Benedikt ne priznaje Krista kao Boga, već započinje s Mojsijem kojeg on naziva "odlučujućim oblikom nade" jer je Mojsije govorio Bogu licem u lice, kao prijatelj.

Uspoređujući Krista s Mojsijem, on piše da se Božji sin "nama Kršćanima čini" kao "središnja figura nade", objašnjavajući to činjenicom da se Krist "odnosi s Bogom na bazi prvog imena".

Benedikt svoje čudne teorije naziva "novom vizijom" i zaključuje iz njih da vrijeme Crkve "nije više" o definitivnom otkupljenju svijeta, nego se samo odnosi na "nas Kršćane" - za razliku od Židova - i da je za Kršćane ono što je "četrdeset godina u pustinji" bilo za Izrael - [kao da Crkva nije Izrael].

Benedikt nadalje priznaje cionizam, kontroverzni pokret sekularnog židovskog nacionalizma. Izrael naziva državom koja ima potpuno legitimne "vjerske temelje", pa čak tvrdi da se u formiranju ove države [koje su učinili ateisti] može na "tajanstven način" prepoznati "vjernost Boga Izraelu" - teza suprotstavljena dosljednom dijelu vjerskih Židova.

#newsIhplynbhbu
Miroslava1965
Ne vjerujem da je to pisao Benedikt XVI