Clicks268
charisma
2

Hagyd abba a fülcsiklandozást, és hirdesd az evangéliumot!

Ez válasz egy papnak az egyik egyházmegyei újságban megjelent írására, amely lényegében azt állítja, hogy mindig közös értékeket és közös nézeteket kell keresnünk minden olyan emberrel, aki nem ért egyet velünk - ez hamis irenizmus [béke kedvéért történő megalkuvás]. Igaz ugyan, hogy „a szelíd felelet csillapítja a haragot” (Péld 15,1), de vannak olyan helyzetek is, amikor megfelelően KEMÉNY, verbális SZERETETRE lehet szükség.

Teljes cikk
Bazsó-Dombi Attila
A katolikus erkölcsteológia elutasítja az irenizmust, ami a béke kedvéért történő megalkuvás. A Magyar Katolikus Lexikonban olvashatjuk: „az irenizmus (a gör. eiréné, 'béke' szóból) mindig valamilyen vícium (szolgai félelem, anyagi javak, protekció megszerzésének vágya, hízelgés stb.): egyik v. mindkét fél a békesség kedvéért letér az igazság útjáról, és megegyezik a hamis, közösnek vélt …More
A katolikus erkölcsteológia elutasítja az irenizmust, ami a béke kedvéért történő megalkuvás. A Magyar Katolikus Lexikonban olvashatjuk: „az irenizmus (a gör. eiréné, 'béke' szóból) mindig valamilyen vícium (szolgai félelem, anyagi javak, protekció megszerzésének vágya, hízelgés stb.): egyik v. mindkét fél a békesség kedvéért letér az igazság útjáról, és megegyezik a hamis, közösnek vélt véleményben. Az irenizmus a gyakorlatban nem hoz igazi megoldást, csak átmenetileg hárítja el a problémát, amivel szembe kellene nézni, s legtöbbször csak nagyobb konfliktusokhoz vezet. A béke nagy, de nem a legnagyobb érték: az igazság teszi szabaddá az embert (vö. Jn 8,32) (de a szeretetben megélt igazság, természetesen – megj.: BDA). A béke nagy, de nem a legfőbb érték: belső szabadság nélkül sohasem valósul meg. Az irenizmus alapja mindig bizonyos rendetlen függés, rabság. Az irenizmus az ökumenizmusnak is kísértése, melyet minden körülmények között kerülni kell, ha előbbre akarunk jutni az igazi egység felé.”
II. János Pál Pápa a Béke 35. világnapjára, 2002. január 1.-jére írt „Nincs béke igazságosság nélkül, és nincs igazságosság megbocsátás nélkül” című üzenetében megállapítja: „Gondolkodván és a Szentírást tanulmányozva arra a meggyőződésre jutottam, hogy a fölforgatott rendet csak az igazságosság és a megbocsátás összekapcsolásával lehet helyreállítani [...] azon nehézségek ellenére is, melyek abból fakadnak, hogy az emberek hajlandók úgy gondolkodni, hogy «vagy igazságosság, vagy megbocsátás». A megbocsátás azonban nem az igazságosság, hanem a gyűlölet és a bosszúállás ellentéte. Az igaz béke pedig valójában «az igazságosság műve». (V.ö.: Iz 32,17) Hippói Szent Ágoston tanítása [...], hogy a béke, amelyhez mindenkinek hozzá kell járulnia, a rend nyugalma [...]. (Vö. De civitate Dei, 19,13.) [...] Mivel azonban az emberi igazságosság[...] ki van téve a személyek és embercsoportok korlátainak és önzésének, a megbocsátással együtt kell gyakorolni és vele kell mintegy kiegészíteni, mert a megbocsátás gyógyítja a sebeket, és ez állítja helyre alapjaiban a megzavart emberi kapcsolatokat. [...] A megbocsátás semmiképpen sem ellenkezik az igazságossággal, mert nem azt jelenti, hogy eltekintünk a megsértett rend helyreállításának törvényes igényeitől. Sőt, a megbocsátás az igazságosság e teljességére törekszik, ami a rend nyugalmához vezet, ami sokkal több, mint az ellenségeskedés törékeny és időleges szüneteltetése, mert a lelkek mélyén vérző sebek begyógyítását jelenti. Az ilyen gyógyuláshoz alapvetően szükséges mind az igazságosság, mind a megbocsátás."
TANÚSÁGTÉTEL – IGAZSÁGOSSÁG ÉS KIENGESZTELŐDÉS.

engesztelok.hu/bazso.pdf
lelkihaz
Köszönöm. Gazdagodtam ezáltal is ismeretekben. Szóval létezik egy szó, ami meghatározza az Abu-Dzabi nyilatkozatot: irenizmus. Ezt megjegyzem...