hr.news
116

Pell: "Ne treba nam još jedna protestantska crkva"

Kardinal George Pell slavio je svoj 80. rođendan 8. lipnja u Sydneyu u Australiji, tijekom karantene protiv Covida-19.

Za njemački KNA rekao je da nema namjeru provesti karantenu u jednoj prostoriji. Bilo mu je dovoljno vremena u samici.

Do sada je imao "dobar život", ne kaje se i ne vidi "nikakve veće pogreške". Rano je, rekao je, odlučio učiniti ono što se od njega traži - "i u osnovi sam to učinio u svim velikim pitanjima". Postoji "određena sigurnost" u tome za Pella i to je uspjelo, rekao je.

Nakon oslobađajuće presude australskog Vrhovnog suda, rekao je da je ponovno na slobodi, a također "javno" više nije osuđeni čovjek.

Za Pella podvala zlostavljanja nije najveći problem Crkve: "Brojčani pad zvanja kod prakticirajućih katolika započeo je mnogo ranije. I nastavlja se unatoč pomirenju [s podvalom zlostavljanja]".

Takozvana kriza zlostavljanja ne zahtijeva potpuno preispitivanje crkvenih struktura, naglasio je: "Slijedeći crkveno učenje, nismo sagriješili niti počinili velike pogreške. Netko tko slijedi doktrinu ne čini zlostavljanje".

Za Pella je jasno da nam ne treba "još jedna protestantska crkva", jer "liberalni protestanti gube članove još brže i više nego mi".

Primjećuje da ređenje žena, prirodni ili homoseksualni činovi, preljub i pričest za sve nisu kompatibilni s apostolskom tradicijom. Osnovna Kristova učenja, kaže, trajala su 2.000 godina. Pell ne vidi mogućnost niti potrebu to promijeniti.

Slika: George, Pell © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsXbucsgnikp