hr.news
129

Pell: "Franjo je zbunio ljude"

Kardinal George Pell nikada nije prihvatio ostavku Benedikta XVI. i suprotno svim dokazima vjeruje da Franjo ima "veliki dar empatije i suosjećanja" (webinar 23. rujna objavljen na NcrOnline.org).

O onima koji su šokirani Franjom, Pell je rekao da se neki "pitaju što se podučava" trenutno. Tvrdio je da Franjo, poput Isusa, ima dar "pružiti ruku onima na periferiji i grešnicima" - dok se u stvarnosti obraća samo novinarima i potvrđuje posrnule katolike. Ovo dopiranje "može i zbunilo je ljude", priznaje Pell.

Pellovo rješenje je samoubilačka poslušnost: "Moramo poštivati ured, poštovati čovjeka i slušati papinske upute".

Što se tiče zaštite okoliša, Pell se prisjetio primjera klimatskih promjena kada je Rajna dva puta presušila u srednjem vijeku [i, zauvijek, nakon što je uletjela u Tiber]. Pell sumnja da muškarci mogu "spriječiti" klimatske promjene, ukazavši na "veliku udaljenost" između dokaza i političkih preporuka. O klimatskoj panici kaže: "Pogani vole nešto čega se trebaju plašiti."

Pell je izrazio svoju nesklonost prema maloj, elitnoj Crkvi: "Volio bih zadržati što više polureligioznih baraba poput sebe".

Slika: George Pell, © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsDomhauhsab