Clicks7
ms.news

Kekeliruan Francis: “Tuhan Mengotori Diri-Nya

”Tuhan merupakan satu-satunya yang mengotorkan diri sendiri dengan kecederaan kita, manusia, dan dia tidak berasa takut untuk bersentuhan dengan luka kita,” kata Francis ketika Angelusnya pada 14 Februari.

Kemudian, dia membuat bantahan, "Namun, Bapa Syurga, apakah yang dikatakan oleh-MU? Apakah Tuhan mengotori diri-Nya?" - tetapi atas tujuan untuk menghentam masuk, "Saya tidak berkata demikian, St Paul yang berkata: Dia jadikan diri-Nya berdosa. Namun dia bukan pembawa dosa, yang sepatutnya tidak berdosa, menjadikan diri-Nya berdosa [2 Cor 5,21]."

Dengan rasa teruja atas topik pencemaran, Francis teruskan kekeliruan teologinya dengan perangkap emosi, "Lihatlah, bagaimana. Tuhan mencemari diri-Nya hanya untuk mendekatkan diri-Nya dengan kita, dengan penuh belas-kasihan dan jadikan kita lebih memahami kelembutan-Nya. Rapatan, belas-kasihan dan penuh kelembutan.“

Hakikatnya, Christ mengambil kira sifat asli manusia dan keadaan manusia, kecuali dosa dan pencemaran. Seterusnya, Saint Paul tidak pernah berkata bahawa Christ "mengotorkan" diri-Nya. Dalam masa-Nya, Christ membawa diri-Nya ke pentas denda, mewakili pendosa. Penyelamatan adalah mengenai rasa bersalah dan kepuasan, bukannya emosi, "kelembutan," "belas kasihan," ataupun "pendekatan."

#newsYzkbbifekf