Clicks357
hu.news
1

Svájci nuncius: A koronavírus lezárás segített a régi rítus megújulásában

A 69 éves Thomas Gullickson svájci nuncius szerint a Covid-19 "lezárás rezsim" intézkedései túl lettek reagálva.

Egy július 18-ai angol latin mise társaság online konferencián bevallotta, hogy nunciusként - mint a legtöbb nuncius - "még normál idők alatt is valamelyest izolációban élek". Ezért a lezárások nem változtatták meg az életét.

Gullickson szerint a régi rítus "a katolikus istentisztelet egyik legősibb formája", szerinte az élőben közvetített régi rítus liturgiák jobban teljesítettek, mint a Novus Ordo, és hálás, hogy így több emberhez eljutott ez a liturgia.

Egy fiatal domonkos szerzetes elmondta neki, hogy a régi rítus hívők száma megduplázódott, amióta a nyílt istentisztelet ismét elkezdődött. A pap ezt a nagyobb érdeklődést az élő közvetítéseknek tulajdonítja, ami leginkább fiatal családokat vonzott magához.

A nyugdíjba vonulás után Gullickson fel akarja hozni a latin tudását, mert a kánonjogi latin nem segít neki a breviárium olvasásában.

Nem titok, hogy Gullickson már unja a hivatalát és nyugdíjba akar vonulni, amint a churi egyházmegye egy új püspököt kap. Az általa benyújtott jelöltek listáját többször is elutasították. Egy új, egyházellenes jelöltekkel teli listát készítettek a háta mögött. Köztük van Einsiedeln apátja is. A választást valószínűleg nyár végén fogják tartani.

#newsJlveyttofm

apafiu
lezárás... (lockdown) az az zárlat, karantén