hr.news
248

Nakon 23 godine: Francuski nadbiskup protjerao Bratstvo sv. Petra

Mjesecima prije svoje obvezne mirovine, nadbiskup Dijona u Francuskoj Roland Minnerath (74) protjerao je Svećeničko bratstvo sv. Petra (FSSP) iz svoje nadbiskupije.

Dvojica svećenika moraju otići do rujna. Riposte-catholique.fr dobio je pismo oca Rocha Perrela, nadređenog u Dijonu, 3. lipnja, za oko 300 vjernika, vjerojatno najposjećeniju župu u gradu.

FSSP je slavio svakodnevnu misu u Dijonu posljednje 23 godine, uključujući satove katekizma i sve ostale župne aktivnosti: "Sve bi to moglo nestati potezom pera? Bez ikakvih konzultacija?", u pismu se postavlja pitanje. Bratstvo slavi misu u prekrasnom samostanu i bazilici Svetog Bernarda u Fontaine-lès-Dijonu, koja je sagrađena u rodnom mjestu sv. Bernarda od Clairvauxa (+1153.) i gleda na Dijon.

Francuski okružni vrhovni otac Benoît Paul-Joseph od nadbiskupa Minneratha zatražio je sastanak, napisavši da se njegova odluka "čini" duboko nepravednom. Njegov zahtjev do sada nije udovoljen. U Dijonu postoji i samostan PiusX-a koji vodi školu, ali ne posjeduje odgovarajuću crkvu. Nadalje, dva dijecezanska svećenika [još uvijek] povremeno slave rimsku misu.

Nadbiskup Minnerath potječe iz dijela Francuske u kojem se govori njemački jezik. Bio je vatikanski diplomat i državni tajnik od 1980. do 1988. godine. Nakon toga bio je profesor crkvene povijesti u Strasbourgu. Pripadao je neokonzervativnim krugovima oko Ivana Pavla II. i kardinala Ratzingera.

#newsIocrrrloid