Clicks259
hu.news

McCarrick-jelentés: Három pápa sem volt képes utánajárni a folyamatos pletykáknak

A Vatikán november 10-én közzétett egy 449 oldalas jelentést a 90 éves McCarrick volt bíborosról. Fő pontok:

• Az első informális vád McCarrick szeminaristák és papok iránti magatartásával kapcsolatban az 1990-es évek közepén merült fel, mielőtt II. János Pál Newarkba látogatott, ahol McCarrick volt az érsek.

II. János Pál 1976 óta ismerte az ultraliberális McCarricket, és személyesen kinevezte washingtoni érsekké (2000) és bíborossá (2001), bár O'Connor New York-i bíboros arról tájékoztatta a nunciust, hogy McCarrick névtelen vádak tárgya volt és köztudottan meghívta a szeminaristákat, hogy aludjanak vele együtt egy ágyban.

• Eddig egyetlen hiteles áldozat sem került elő, csak egy pap, aki korábban két tizenéves fiút bántalmazott, és 2000-ben nemi zaklatással vádolta McCarricket.

XVI. Benedek elfogadta McCarrick lemondását 2006-ban, 76 éves korában. Bár azt tanácsolta, hogy kanonikus eljárást indítsanak McCarrick ellen, XVI. Benedek azért nem tette meg, mert nem voltak hiteles vádak. Arra kérte McCarricket, hogy ne legyen feltűnő, és csökkentse utazási idejét, de soha nem szankcionálta.

• Amikor később egy másik pap lépett elő, az amerikai Viganó nuncius tájékoztatta Ouellet bíborost, aki 2012-ben felkérte őt az ügy kivizsgálására. A jelentés azt állítja, hogy Viganó "nem tette meg ezeket a lépéseket".

Ferenc pápa csak arról hallott, hogy "McCarrick washingtoni kinevezése előtt olyan pletykák merültek fel, amelyek a felnőttekkel szembeni erkölcstelen magatartással kapcsolatosak". Csak 2017-ben vádolták McCarricket egy kiskorú bántalmazásával.

• Viganó azonban 2018-ban elmondta, hogy 2013-ban már tájékoztatta Ferenc pápát az esetről.

Kép: © U.S. Institute of Peace, CC BY-NC-SA, #newsGmgquaunzy