Clicks361
hu.news

Mise tilalom a Szent Péter-bazilikában: Ferenc pápa bíborosa megpróbálja elmagyarázni a lépést

Gambetti bíboros, a Szent Péter-bazilika főpapja a VaticanNews.va oldalon (június 22) azzal indokolta Ferenc pápa szentmise tilalmát a Szent Péter-bazilikában, hogy a papoknak 7 és 9 óra között kellene társprédikálniuk a tervezett Eucharisztiákon - ezt a felhívást eddig figyelmen kívül hagyták.

Gambetti helyesen mondja, hogy a liturgikus szertartások nem magánrendezvények, de ebből tévesen azt a következtetést vonja le, hogy "több mint helyénvaló, ha a papok koncelebrálnak". Ennek éppen az ellenkezője a helyzet, mivel a társkoncelebrálás a papokat passzívvá és feleslegessé teszi.

A bíboros bevallja, hogy jobban kedveli a "közösségi ünneplést, amelyet a hívek jelenléte és aktív részvétele jellemez" - amit az új rítusban a külső és zavaró aktivizmushoz mérnek.

Az olaszul nem beszélő zarándokcsoportok egyéni eucharisztiája vagy a régi római rítus szerinti ünneplés "kivételként" megengedhető - ismeri el a jogászkodó Gambetti.

Az egyéni ünneplésre vonatkozó kéréseket csak eseti alapon lehet elbírálni. Gambetti állítása, miszerint a római rítus ünneplésére "mindent meg kell tenni, hogy a hívek és a papok Summorum Pontificumban előírt kívánságát teljesítsük", képmutatóan hangzik, mivel Ferenc pápa éppen most készül kidobni a Motu Proprio-t.

Kép: Mauro Gambetti, © wikicommons, CC BY-SA, #newsSrvhwxguzm