hr.news
87

Schneider: Muškarcima je DOZVOLJENO ulaziti u sjemeništa PiusX-a

Bratstvo PiusX nije raskolničko, biskup Athanasius Schneider poručio je Bratovštini Gospe Fatimske (13. siječnja, video ispod).

Pojašnjava da je Vatikan nekoliko puta ustvrdio da PiusX nije raskolnički već samo u "nepravilnoj kanonskoj situaciji" - kao da bi Vatikan brinuo o kanonskom pravu.

Kardinal Ladaria, prefekt Kongregacije nauka vjere, rekao je u nedavnom intervjuu da PiusX "nije van Crkve". Schneider to naziva "potvrdom visokog dužnosnika Vatikana".

Vidljivi znak zajedništva za njega je to što PiusX tijekom mise imenuje Franju i mjesnog biskupa. Samo zbog "ekstremne, izvanredne krize" PiusX se ne može podvrgnuti potpunoj kontroli Vatikana: "Nisu imali jamstvo da će živjeti potpunu, cjelovitu katoličku vjeru i liturgiju" jer zajednice Ecclesia sada "nemaju puno jamstvo kako nastaviti".

Kriza se izražava u dvosmislenim tekstovima Drugoga Vatikana, u praksama Svete Stolice poput međureligijskog dijaloga i samog Novus Orda koji djelomično potkopava žrtveni karakter mise (npr. prinosne molitve).

Stoga Schneider naziva dopuštenim da mladić uđe u sjemenište PiusX. On, međutim, upozorava na opasnost od "crkvenog geta" i poručuje PiusX da se moraju "otvoriti" i "razvijati ljubav prema Rimskoj Crkvi i Apostolskoj Stolici" - kao da je to obilježje Saborske Crkve.

#newsUncdnnrhps

06:45