hr.news
101

Talijanski biskup: "Zavjera protiv Benedikta"

Lažne optužbe za "prikrivanje seksualnih zlostavljanja" "zavjera" su protiv Benedikta XVI. koja dolazi iz Crkve, umirovljeni biskup Reggio Emilije, Massimo Camisasca (75) rekao je za Corriere.it (23. siječnja).

On inzistira da se Ratzinger istaknuo svojom borbom protiv svećenika nasilnika homoseksualaca: "Nitko nije učinio toliko kao on."

"Zašto se onda ta upornost protiv Ratzingera, na temelju navodnih činjenica, dogodila prije gotovo 40 godina?", pita on i odgovara: "Jedini razlog je netolerancija [onoga što on naziva] liberalnih sektora u Crkvi i društvu."

Prema Camisasci, iza ovoga stoje osobe koje nikada nisu prihvatile pontifikat Benedikta XVI. i odražavaju se u pomacima Njemačke Sinode. Camisasca kategorički inzistira da "ne postoji Franjina zavjera protiv Benedikta" i da Franjo - bez šale - "ima duboko poštovanje i naklonost prema svom prethodniku".

Takozvana "nezavisna" povjerenstva za zlostavljanje koja su odabrali francuski i njemački biskupi "nisu zapravo neovisna", naglašava Camisaca, već slijede "antikatoličke predrasude". Dodaje da se "stavovi od prije nekoliko desetljeća nikada ne smiju mjeriti s onima koji bi bili potrebni danas".

Slika: Massimo Camisasca © wikicommons, CC BY-SA, #newsDluwmziujr