Christmas Campaign: Financial Insights
Clicks1.1K
hr.news

Rabin: Nije naš posao spaljivati crkve "za sada"

Nakon požara katedrale Notre Dame, izraelski rabin Shlomo Aviner (76-godišnji Claude Landauer), koji je rođen u Francuskoj, rekao je: "Ne postoji propis da se spaljuju crkve u inozemstvu. Međutim, u našoj svetoj zemlji pitanje je složenije".

Aviner odgovara na pitanja koja su mu poslana SMS-om. 16. travnja pitali su ga treba li Židov žaliti zbog požara ili se radovati jer jer katedrala "idolopoklonstvo koje se mora spaliti". Vodeći Rabini, među njima i Maimonidi (+1204.), smatraju crkve "mjestima idolopoklonstva" koje treba uništiti.

No Aviner ističe rabina Joela Teitelbauma (+1979.) koji se zalagao protiv useljavanja u Izrael s ciljem da se spaljuju crkve i ne čineći to, Židovi u Izraelu griješe.

Aviner naglašava da je rabin Menachem Kasher (+1983.) odbio Teitelbauma "jer ako palimo, morat ćemo i obnavljati, a veći je grijeh obnoviti crkvu nego je ostaviti cijelu".

Aviner prima javnu plaću kao rabin velikog ilegalnog naselja Beit El na Zapadnoj obali.

U posljednjih nekoliko godina u Izraelu je izgorjelo nekoliko crkava, ali policija nije uložila napore da uhvati zločince.

Prije četiri godine izraelski rasist Benzi Gopstein potaknuo je spaljivanje crkava. Optužen je za poticanje na nasilje, ali paljenje crkve nije bilo jedno od njih.

Slika: Shlomo Aviner, © Ariel Horowitz, CC BY-SA, #newsFyfxdakobf