hu.news
331

Közösséget zár be a brüsszeli bíboros

Az 1986-ban alapított Élet Szavának Katolikus Karizmatikus Közössége (Verbe de Vie) 2023 júliusától feloszlik - jelentette be Jozef De Kesel katolikusellenes brüsszeli bíboros egy 2022-es kanonikus látogatás alkalmával.

A közösséget 2010-ben még a hívők magánegyesületeként fogadták a brüsszeli érsekségben. Fő épülete jelenleg az Andecy apátságban található, Párizs közelében. A feloszlatást "az alapítás óta fennálló súlyos és rendszerszintű műkési zavarokkal" indokolják. Harminc év alatt összesen 240 tagja hagyta el a közösséget.

Az alapító pár egy manipulatív, önműködő vezetést hozott létre, melyet a jogutódjaik megpróbáltak eltitkolni valamint befolyásolni a püspököket.

A közösség 1986 és 2013 közötti spirituális vezetőjét, Jacques Marin Atyát (+2019), a Mission de France munkás-papját számos nő vádolta szexuális zaklatással beismerő vallomásuk során.

Egy 2002-es kanonikus látogatás során nyilvánvalóvá vált a belső és a külső fórumok közti zavar - az alapító pár hatalma, a képzés és útmutatás hiánya, a tagok túlzott kimerültsége, a személyes készségek figyelmen kívül hagyása valamint a feltűnő pénzügyi hiányosságok.

Ezt követően az alapító pár Brazíliába menekült. Utódjuk, egy hétgyermekes édesapa pedig a belső megosztottságot okolta a válságért.

2004 óta több mint 160 hívő hagyta el a közösséget egymást követő hullámokban, melynek 30%-a állandó tag volt. Az utolsó két hullám 2007 és 2009 valamint 2012 és 2013 közöttre nyúlik vissza. A 16 alapítványból azóta nyolcat zártak be.

Jelenleg a Le Verbe de Vie-nek körülbelül 30 apácája van. Az ő sorsukról sajnos még nem lehet tudni.

#newsQchkkgtzrf