Clicks21
ms.news

Francis Mengutuk Situasi Etika, Kemudian Berkhotbahkan Mereka

Francis memberitahu Jesuit ketika lawatan Thailandnyayang berbangkit persoalan pencerai yang [luar daripada undang-undang] berkahwin semula boleh dijawab dalam dua cara,

“Dengan cara "casuistic" walaupun bukan beragama Kristian, mahupun eklesiastikal; atau berpandukan Magisterium Gereja sebagai chapter Amoris Laetitia, yang, perjalanan, penemanan dan diskern untuk mencari jalan penyelesaian.

Iainya langsung tidak berkaitan dengan etika, namun dengan tradisi moral Gereja yang mulia”
(Transkrip: LaCiviltaCattolica.it,5hb Disember).

Francis salah dalam setiap ayat:

- "Kristian" dan "eklesiastik" tidak boleh dikecualikan satu sama lain.
- Konsep persendiriannya diterbitkan sebagai nota kaki Amoris Laetitia bukannya Magisterium Gereja.
- Amoris Laetitia merupakan situasi malang etika gereja- dikutuk oleh Francis -yang membenarkan amalan jahat seperti penzinaan pada sesetengah situasi.

Dalam konteks soalan lain, Francis sekali lagi berkhotbahkan situasi etika dengan menuntut bahawa “tiada peraturan yang nyata dan selalu sah laku,” sebuah tesis yang seolah-olahnya ingin membatalkan Ten Commandments.

Kenyataannya yang selebihnya adalah bertujuan mempromosikan nilai politik haluan kiri seperti loceng bunyian iklim ("Kewujudan planet merupakan tema penting"), mass-imigrasi ("pelari merupakan sisa buangan"), mempromosikan penyeludupan manusia (" kawasan Mediterranean telah menjadi kubur"), dan membuat perbandingan dinding yang memisahkan ibubapa dan anak dalam pembunuhan bayi Herod.

Gambar: © Mazur, CC BY-SA, #newsOwnzodphup