Clicks153
hr.news

Kakav život! Majka Cornelia ostat će u Engleskoj

Sekularne sestre Družbe sv. Djeteta Isusa povukle su planove o preseljenju posmrtnih ostataka svoje utemeljiteljice, časne majke Cornelije Connelly (+1879.) iz škole Mayfield u Sussexu u Engleskoj, u katedralu u Philadelphiji, SAD, gdje je rođena.

Udruga bivših učenica usprotivila se njezinoj ekshumaciji nazivajući je "praktički zastarjelom", "rijetko prakticiranom u modernoj Crkvi" i "neukusnim srednjovjekovnim običajem".

Cornelia je rođena protestantica i udala se za biskupskog župnika Piercea Connellyja. Nakon vala antikatoličkih programa u SAD-u zbog katoličke imigracije, Connellyjevi su se zainteresirali za vjeru.

Otišli su u Rim. Pierce je upoznao Grgura XVI., i tako uvjerljivo podnio molbu za prijem u Crkvu da je Grgur bio dirnut do suza.

U ljeto 1839. godine njihovo četvrto dijete preminulo je šest tjedana nakon rođenja. 1840. godine njihov dvogodišnji sin umro je nakon nesreće. Iste godine Pierce je poručio Corneliji da želi postati svećenik. Cornelia je bila trudna sa svojim petim djetetom Frankom.

Nakon što su ga isusovci odbili, Pierce je odveo obitelj u Rim. Cornelia je pristala na želju svog supruga da postane svećenik. Počela je predavati u samostanskoj školi na Španjolskim stubama.

Isusovci su Piercea ponovno odbili jer mu je Vatikan dopustio posjet obitelji jednom tjedno, no isusovci nisu odobravali tako česte kontakte.

Prije nego je Pierce postao podđakon, Cornelia ga je molila da se vrati u obitelj. Nakon njegova odbijanja, pustila ga je i izrekla zavjet vječne čistoće. Imala je 36 godina.

Cornelia je otišla u Englesku voditi dnevnu školu za 200 učenika. Nakon godinu dana potpune razdvojenosti, Pierce je stigao nenajavljen da je posjeti, ali mu je rekla da više ne dolazi.

Pierce je počeo maltretirati svoju suprugu, uzeo joj djecu Mercera, Adeline i Franka i pokrenuo tužbu uzrokujući veliki skandal kako bi isforsirao Cornelijin povratak.

U tužbi koju je Pierce potpisao izostavljeno je njegovo obraćenje i zaređenje i zatraženo je da Cornelia bude "primorana zakonom" omogućiti mu bračna prava.

Pierce je izgubio slučaj, no Cornelia nije mogla povratiti skrbništvo nad svojom djecom. Napustio je svećenstvo i zarađivao za život pisanjem antikatoličkih traktata. Cornelia je morala poduzeti mjere predostrožnosti protiv mogućnosti da je suprug otme.

Otuđenost njezine djece bila je užasna patnja za majku Corneliju. Izjavila je da je Družba Svetog djeteta "osnovana na slomljenom srcu".

#newsDrrvssythr