hr.news
259

Liturgijski rat: Nadbiskup spriječen ući u svoju crkvu

Siro-malabarski nadbiskup Mar Andrews Thazhath (70), apostolski upravitelj Ernakulam-Angamaly (655 tisuća katolika, 800 svećenika) u Indiji spriječen je u nedjelju ući u baziliku Svete Marije u Kochiju.

Planirao je slaviti "ujedinjenu misu" – kompromisnu liturgiju koju je uvela sinoda, a odobrio Franjo.

Tijekom "ujedinjene mise" sve osim euharistijske molitve moli se prema klupama, dok se oko 460 konzervativnih svećenika protivi reformi i inzistira na predsjedavanju svega prema klupama kao što su činili već 50 godina. Obje varijante ne odgovaraju sirijskom obredu koji se obraća Bogu, a ne klupama.

Napetost oko toga kuha se godinu dana. U nedjelju je stranka "ujedinjene mise" zaključala vrata crkve iznutra, dok je skupina za klupe provalila zaključana vrata i silom ušla u baziliku.

Policija je uklonila stranku "ujedinjene mise". Nakon toga, održana je liturgija za stolom dok je stranka "ujedinjene mise" prosvjedovala vani.

Stranka za klupe već neko vrijeme zauzima nadbiskupovu kuću u Kochiju. Prema MattersIndia.com (24. studenog), stranka za klupe će se vjerojatno proglasiti neovisnom Crkvom.

Osim Ernakulam-Angamalyja, svih 35 biskupija siro-malabarske crkve prihvatilo je ujedinjenu misu.

#newsJgyoitehfs