Clicks5
ms.news

Seorang Penganut Memakai, Paderi Menelefon Polis (Video)

Father Raymond Thomas dari Parish Our Lady of Peace, Ashtabula, Ohio, menelefon kepada polis kerana seorang parishioner, Patrick Ruane dengan anaknya yang berumur dua tahun menghadiri Mass tanpa memakai pelitup muka.

Ruane telah memuat-naik insiden yang dirakam pada FaceBook.com (1hb Jun). Polis yang datang memberitahunya, “Mereka meminta kamu memakai pelitup muka jika ingin teruskan sembahyang. Jika kamu enggan menurut arahan, mereka minta kamu beredar.”

Balas Ruane, “Kamu tidak boleh memaksa saya untuk memakai pelitup muka, Father Thomas.” Namun paderi itu tetap teguh dengan pendiriannya.

Ahli parish tersebut akhirnya bersetuju untuk beredar tetapi berkata, “Father, kamu tutup gereja ini selama dua bulan, dan kita tidak pun melutut di depan Tuhan dalam Eukharis. Kini saya muncul dan kamu menelefon kepada polis.” Thomas tidak peduli akan kata-kata orang itu dan berulang katanya secara mekanik: “Sila tinggalkan tempat ini.”

Video tersebut menunjukkan betapa takutnya Father Thomas dengan reaksinya yang sering memegang, mengejas, dan meraba pelitup mukanya.

Adakah bishop dan paderi akan menurut Perintah Tuhan seperti mereka menuruti rejim virus corona, krisis Gereja kini amat serius dan mungkin akan tamat dalam masa beberapa jam.

#newsRndpoywytn