hr.news
121

Apsurd zlostavljanja: Kažnjavaju se slike

Lovci na vještice u nadbiskupiji Lyon, Francuska, nakon više od 40 (!) godina podgrijavaju stari slučaj zlostavljanja, koji se tiče oca Louisa Ribesa (+1994.).

28 godina nakon njegove smrti, njegovo tijelo - koje se ne može braniti - optuženo je da je dirao "pedeset" dječaka i djevojčica - iako je biskupija imala kontakt samo s nekoliko pritužitelja.

Ipak, biskupije Lyon, Grenoble i Saint-Etienne odlučile su "kazniti" umjetnikove predmete i ukloniti Ribesova djela iz crkava. Provesti ovu ludost u praksi je teško u slučaju Ribesovih vitraja koji su dio zgrada koje u Francuskoj pripadaju općinama, a ne Crkvi.

Nakon što su biskupi poslali dopise gradonačelnicima u kojima objašnjavaju svoj ikonoklazam, gradonačelnici su odgovorili da su "šokirani", no pitaju se "čime i kojim novcem zamijeniti vitraje", pogotovo jer su neke crkve navedene kao nacionalni spomenici i gradonačelnici ne mogu sami odlučivati.

Ribes je bio poznat kao "Picasso crkava" sa – u usporedbi s nekom drugom "svetom" umjetnošću tog vremena – iznenađujuće lijepim opusima. Izradio je vitraje, križni put, ilustrirao knjige i stotine slika, prepoznatljivih po šarenom stilu.

Kao siroče, Ribes je odrastao uz tetu i svog kuma koji je također bio svećenik.

#newsHixfjjwtil