Clicks81
ms.news

Penyataan Vatican Telah Mengenal Pasti: Francis Seorang yang Heretik

Pada 29hb Mac, Pejabat Wartawan Vatican mengaku bahawasekali lagi “Holy Father Francis” menerima wartawan jahatEugenio Scalfari.

Selepas perjumpaan, Scalfari menulis dalam surat khabar anti-Katholik La Repubblica bahawa Francis menafikan kewujudan neraka.

Sidang akhbar menafi bahawa penyataan Scalfi ke atas Francis adalah betul secara materialis untuk menarik perhatian orang ramai yang berkata bahawa Scalfari mungkin tidak menggunakan istilah yang paling tepat.

Pada masa yang lalu, Scalfari telah menghasilkan artikel-artikel selepas berbual dengan Francis pada September 2013, Julai 2014, Mac 2015, November 2015 , 2016, dan Julai 2017. Sejumlah 5 artikel yang menjadikan Vatican kelam-kabut.

Namun, penafian tersebut tidak boleh dipandang serius sedangkan Francis masih menerima Scalfari agar dapat menyuapkan artikel baharu kepadanya.

Oleh itu, ianya telah melangkaui kemuskyilan bahawa Francis menggunakan penyataan yang mengapi-apikan Scalfari untuk menjadikan kekeliruan dalam kalangan penganut yang mudah dikelirukan dan pembahagian kumpulan dalam Gereja

Gambar: Eugenio Scalfari, © Francesca Marchi, CC BY-SA, #newsKhrhfmuvfa