Clicks96
hu.news

Az Opus Dei püspök azt akarja, hogy laikusok is vezessenek esküvőket és kereszteléseket

José Maria Bonnemain, a svájci Chur püspöke, az Opus Dei papja, lehetővé teszi, hogy laikus alkalmazottak végezzék a kereszteléseket, annak ellenére, hogy az egyházmegyének van elég papja. A laikus keresztelések számos nyugat-európai egyházmegyében mindennaposak, bár a keresztelések száma masszívan csökken.

Ahhoz, hogy a laikus alkalmazottak esküvőt is tarthassanak, bizonyos feltételeknek teljesülniük kell - mondta Bonnemain a Kath.ch lapnak (október 22). A püspök a püspöki konferencia és Róma jóváhagyása után delegálhatja ezt a feladatot laikusokra.

"Ezt most fogom kezdeményezni, de előbb a Papi Tanáccsal fogom megvitatni". A churi egyházmegyében drámaian visszaesett az egyházi esküvők száma. Az a néhány, aki mégis templomban házasodik, többnyire gyakorló katolikusok, akik ragaszkodnak a pap jelenlétéhez.

Bonnemain számára "logikus", hogy egy (halott) plébániát vezető laikus alkalmazottakat bízzanak meg a keresztelések és lehetőség szerint a házasságkötések lebonyolításával. Augusztusban Bonnemain azt mondta, hogy nincs kifogása a homoszexuálisok házassága ellen, csak egyszerűen máshogy akarja nevezni.

Kép: José Maria Bonnemain, © Pressebild, #newsKcerhyaesp