Clicks718
hr.news

Franjini povjerenici upravo su ukinuli još jedan samostan

Šest klarisa iz Porto Vira odbilo je vatikanskog povjerenika i protjerano je iz svog samostana, izvještava LaNuovaBq.it (3. prosinca).

Samostan je 23 godine, do 2017. godine vodila majka Marija Giuliana Ravagnan. Od 1980-ih borila se za očuvanje izvornog poštovanja svog reda. Vatikan ju je podržavao.

Stvari su se promijenile Franjinim izborom. U rujnu 2016. godine biskup Chioggia Andriano Tessarollo krenuo je u apostolski posjet rekavši na kraju majci da je sve bilo u redu.

No nekoliko mjeseci kasnije dobila je uredbu koja je optužuje da je "autoritarna". Samostan je stavljen pod povjerenicu, sestru Ivanu Assolini. Ona je suspendirala majku u kolovozu 2017. godine, ublažila pravila, smanjila molitvu i nadgledala svu poštu.

Molbe Franji i prefektu Kongregacije za vjerske, kardinalu Joãu Braz de Avizu, ostali su bez odgovora. Franjo nikada nije kontaktirao sestre.

U prosincu 2017. godine Vatikan je potvrdio suspenziju Giuliane optuživši samostan da ima "previše" slika i kipova svetaca, posebno svetog Mihaela.

Povjerenica je počela klevetati Majku kao "ludu" pokušavajući je poslati u mentalni dom. Majka Giuliana izbačena je iz svog samostana i oslobođena zavjeta u veljači 2018. godine. Pet redovnica ju je slijedilo, dok je ostalo njih sedam, od kojih su tri umrle.

Trenutno grupa majke Giuliane živi u privatnoj kući gdje žive kao siromašne klarise.

Videozapis iz veljače 2018. godine pokazuje kako šest redovnica napušta svoj samostan bez prtljage i u laičkoj odjeći. Hitna pomoć odvodi ih u privatnu kuću.

#newsBdxrwbcgap