hr.news
177

Bio je u trendu: Nasilni biskup bio je svima drag

Biskup njemačkog podrijetla Emil Stehle (1926.-2017.), koji je služio u Ekvadoru, optužen je po deset točaka optužnice za afere sa ženama i šest točaka za zlostavljanje maloljetnica.

Optužbe nikad nisu bile velika tajna. Dogodilo se u vrijeme kada je ratnohuškačka njemačka stranka Zelenih, sada dio njemačke vlade, takve zločine smatrala sitnim grijesima i aktivno radila na legalizaciji pedofilije.

8. kolovoza njemački su biskupi objavili izvješće o istrazi koja je u tijeku. Jedna od Stehleovih žrtava možda je bila njegova vlastita kći.

Stehle je također njemačkim svećenicima homoseksualcima/pedofilima pomogao započeti novi život u Latinskoj Americi. Stehle ih je financijski podupirao sredstvima Njemačke biskupske konferencije.

Njegovi su prijestupi bili u rasponu od vremena dok je bio svećenik u Bogoti, Kolumbija (1950-ih), preko vodstva moćne agencije za pomoć Adveniat, u vlasništvu njemačkih biskupa (1972.-1984.), do pomoćnog biskupa Quita (1983.-1986.) i biskupa Santo Dominga u Ekvadoru (1987.-2002.).

Ne iznenađuje da je liberal Stehle bio miljenik elita. Dobitnik je triju počasnih doktorata, primio je njemački Savezni križ za zasluge i bio nominiran za Nobelovu nagradu za mir za svoje posredovanje u građanskom ratu u El Salvadoru.

#newsCigmultbue