Ferenc pápa: "Ne tegyük a liturgiát csatatérré" - majd csatába indul

"Amikor a liturgikus élet a megosztottság zászlaja, akkor ott az ördög rejlik, a csaló" - pontifikálta Ferenc május 7-én a liturgiaellenes Sant'Anselmo Liturgikus Intézet előtt.

A Novus Ordo ragaszkodik a régitől való elszakadáshoz. Ferenc számára lehetetlen Istent imádni és "a liturgiát olyan kérdések csataterévé tenni, amelyek nem lényegesek".

Miután ezt elmondta, elkezdte a liturgikus megosztottság gondolatát elültetni azzal, hogy a "liturgikus formalizmus kísértése" ellen polemizált, arra utalva, hogy az életben aprólékosnak, míg az Istennel való bánásmódban hanyagnak kell lennünk.

Az ideologikus Ferenc kifejezetten azokat a mozgalmakat vette célba, "amelyek megpróbálnak visszafelé haladni és megtagadni a II. vatikáni zsinatot". A valóságban senki sem tagadja a II. vatikáni zsinatot, míg a realisták elismerik, hogy az megbukott, és nem kell többé imádni.

A formalizmus Ferenc számára "valami élet nélküli, öröm nélküli valami". Így lehetne jellemezni a Novus Ordo-t, ha hozzávesszük az "Isten iránti szeretet nélkül" kifejezést.

Ferenc a maga fekete-fehér ideológiájában romantizálta a szerencsétlen Novus Ordo-t, és a valóságot ideológiával helyettesítve azt állította, hogy az "aktív és gyümölcsöző részvételt" tesz lehetővé a liturgiában, "erősíti a közösséget" az egyházon belül, és "inspirálja az evangelizációs munkát".

Keserű tény, hogy a Novus Ordo Egyház a szemünk láttára omlik össze.

Kép: Vatican Media, #newsRhjobklbqw

Pálos Pál
Ő tette csatatérré.