hu.news
260

Carballo, a szállodabizniszes érsek

Két botrány is kavarog José Carballo érsek, a Vallási Kongregáció titkára körül - írja a CrisisMagazine.com (június 6.).

2007-ben Carballo, a Kisebb Testvérek Rendjének akkori vezetője és három regionális OFM kincstárnok, Lati, Beretta, Moriggi találkozott egy Rossi nevű brókerrel, aki hatalmas összegeket fektetett be a római Il Cantico luxushotelbe és kenyai luxusszállodaprojektekbe.

A művelet során mintegy 20 millió euró tűnt el. A botrány kirobbanása után Rossi öngyilkos lett. Az OFM általános helynöke, Bravi atya a vád tanúja volt, de nem sokkal a vallomástétel előtt szívproblémák következtében elhunyt.

A három kincstárnokot elévülés miatt felmentették. Kettő azóta előlépett, egy pedig otthagyta a papságot. A hivatalos verzió az volt, hogy Carballo "nem tudott semmiről", ami vagy hazugság (jelen volt a találkozókon), vagy a megdöbbentő inkompetencia jele (hogyan lehetett így alkalmas arra, hogy a Vatikánban pedig előléptessék).

2018-ban, miután Carballót kinevezték a Vatikánba, megalkotta a Cor Orans-t, egy olyan törvényt, amely a női kontemplatív kolostorokat szövetségekbe kényszeríti, és lehetővé teszi az egyházmegyék számára, hogy lefoglalják a kolostorok vagyonát.

Azóta világszerte számos kolostor bezárásra került. Maria Johanna Lauterbach, bolíviai ciszterci nővér "kihalásról" beszélt az ügyek kapcsán.

2021 decemberében Carballo egy párizsi szimpóziumon arról beszélt, hogyan lehetne hasznosítani a bezárt kolostorok épületeit. Például úgy, hogy luxusszállodává alakítják át őket.

De nem volt mindig sikeres. 2019-ben elrendelte az olaszországi marradi dominikánus apácák kolostorának bezárását és elkérte a tulajdonosi dokumentumokat, de az apácák ezt visszautasították.

A katolikusellenes Golias-Editions.fr tavaly fedte fel, hogy a Vatikán megpróbált nyomást gyakorolni az apácákra, hogy önként adományozzák át a vagyonukat. 2016-ban a lourdes-i Szegény Klarisszák a helyi újságból értesültek arról, hogy épületeiket el akarják adni az egyházmegyének. Összefogtak ügyvédekkel, és ellenőrzésük alá vonták az ügyeiket. A CrisisMagazine.com szerint sok kolostor összeomlott a szent engedelmességnek álcázott erős nyomás hatására.

Carballo azt is kérte, hogy a Szeplőtelen Ferencesek adjanak át 30 millió eurónyi értékű vagyontárgyat. Hiába.

Kép: José Carballo © wikicommons, CC BY-SA, #newsRuyjszwqqb