hr.news
230

Kardinal Marx želi još problema: homoseksualne svećenike

Minhenski kardinal Reinhard Marx zalaže se za svećeničko zaređivanje homoseksualaca (konferencija za novinare, 27. siječnja).

Sjemeništarci ne moraju priznati da su homoseksualci, ali ako to učine, treba ih poštivati jer homoseksualnost "nije ograničenje njegove sposobnosti da postane svećenik", naveo je. Marx očekuje da homoseksualci, kao i svi svećenici, ne sudjeluju u seksualnim činovima. On homoseksualnost, "za razliku od neke braće u biskupstvu", ne smatra preprekom za svećeničko ređenje.

Najvažniji od ove "braće" je Benedikt XVI. koji je 2005. godine odobrio kriterije isključujući i "čedne" homoseksualce iz svetih redova ukazavši na "negativne posljedice koje mogu proizaći iz zaređenja osoba s duboko ukorijenjenim homoseksualnim tendencijama" poput nedostatka "afektivne zrelosti".

"Takve se osobe, zapravo, nađu u situaciji koja ih ozbiljno ometa u ispravnom odnosu prema muškarcima i ženama." Međutim, sam kandidat ima primarnu odgovornost i bilo bi "iznimno nepošteno da kandidat skriva vlastitu homoseksualnost kako bi nastavio" prema ređenju, kaže Benedikt XVI.

Takav "prijetvorni stav" ne bi odgovarao duhu istine koji je osobi potreban da služi Kristu i njegovoj Crkvi.

Slika: Reinhard Marx © Pressebild Erzbistum München, #newsAoxrzxnids