Gloria.tv Needs Your Help - An Urgent Appeal
hu.news
184

Szinódus a szinodalitásról: Minden zűrzavar anyja

A Vatikán úgy készült a szinodalitásról szóló szinódusra, hogy "mindenkit meghallgatott", különösen azokat, "akik az egzisztenciális periférián élnek" - mondta Grech bíboros, a zsinat főtitkára a LaVie.fr lapnak (szeptember 11.).

A valóságban a Vatikán kétségbeesetten az árral akar lenni, nem pedig a "perifériákkal".

Grechnek nihilista elképzelése van a szinódusról: "Nem kell megegyeznünk a szavakban, csak találkoznunk kell". A szinódus nem "szembesít véleményeket és álláspontokat", magyarázza Grech, hanem egy "párbeszéd", hogy megosszuk "amit érzünk", amit a Szentlélek mond bennünk.

Arra a kérdésre, hogy a katolikusok készen állnak-e egy szinódusra a szakadás után, amit Ferenc pápa a Traditionis Custodes és az Amoris Laetitia kapcsán okozott, Grech előhúzza a varázspálcát: "Tényleg úgy gondolom, hogy a szinódus "a" válasz az összes nehézségre, amit az imént kiemeltél!".

Ragaszkodik ahhoz, hogy "mindannyian megkaptuk a Szentlélek hatalmát, hogy beszéljünk", de "a püspökök" a "hiteles őrzői", "értelmezői" és "tanúi a hitnek" (= kellene, hogy legyenek).

Ennyi szócséplés után Grech rossz véget jósol: "Ha nem hisszük, hogy a Szentlélek beavatkozik, akkor a szinódus kudarc lesz".

Kép: Mario Grech, © wikicommons, CC BY-SA, #newsCovltmpizs