Clicks16
Ign Koh

AZ OLTÁRISZENTSÉG MÁRTÍRJAI VI. - PAUL COMTOIS

Paul Comtois kanadai politikus volt. 1961-től 1966-ig Quebec alkormányzója.
Mint hitéhez hű katolikus, olyannyira tisztelte az Oltáriszentséget, hogy engedélyt kapott Lionel Audet-től, Quebec érsekétől, hogy a kormányzói rezidenciáján lévő magánkápolnában tartsa a szentséget, s személyesen biztosította annak megfelelő őrzését és gondozását. Napi rutinjához tartozott a családi imádság, illetve az Eucharisztia előtti szentségimádás.
1966. február 22-én, nem sokkal éjfél után viszont tűzre lettek figyelmesek az épületben. Miután a 70 éves férfi megbizonyosodott arról, hogy családja és a többiek biztonságban vannak, nem törődve a tomboló lángokkal, visszarohant a kápolnába, hogy kimentse onnan az Eucharisztiát. Még éppen elérte a tabernákulumot és kimenekült a kápolnából (kezében a kis szelencében lévő szentséggel), de aztán lépcső összeomlott alatta, s a perzselő lángok között lelte halálát.
Bár nem üldözőktől szenvedett vértanúságot, mégis példaértékű, hogy egy magas rangú politikai tisztségviselő a saját életét is kockára tette azért, hogy a Legszentebb Áldozat ne vesszen oda méltatlanul.