Clicks114
hr.news

Kontroverzno suđenje: Becciu ima dvije mogućnosti

U procesu protiv kardinala Becciua, koji je nekad bio Franjin pouzdan pomoćnik, "čini se da je presuda već donesena", piše Vik van Brantegem na Korazym.org (27. srpnja).

Becciuovi su odvjetnici 25. srpnja izjavili da će njihov "potpuno nevin" klijent imati priliku "to dokazati". U normalnom suđenju mora se dokazati krivnja, a ne nevinost.

Becciu je prvi kardinal u povijesti Crkve za kojeg je papa htio da mu sudi sudac laik. Optužbe protiv njega prvo su prenesene u novine oligarha prije nego što ih je Becciu ugledao.

Prema Renatu Farini (Libero.it, 27. srpnja), postupak suđenja "čini se preuzetim iz priručnika naslijeđenog od španjolske inkvizicije".

Tužitelji su priznali da ih je "Sveti Otac" ovlastio u donošenju bilo koje mjeru opreza kako bi utvrdili činjenice čak i zanemarujući pravila koja su na snazi. Farina prevodi: Tužitelji su iznad svakog zakona.

Farina sumnja da bi Italija, Švicarska i Velika Britanija surađivale s Vatikanom, da su za to znale. Proturječje između Franjinih riječi i "njegovih postupaka kao apsolutnog monarha" poništava napredak koji je postignut od Pija XI., komentira Farina.

Čak je i sljedbenik Franje, poput crkvenog povjesničara Alberta Mellonija, napisao na Repubblica.it da je "kralj Franjo abdicirao Evanđelje podvrgavajući Becciua raspelu iz predostrožnosti".

Becciu sada ima dvije mogućnosti: ili izdati papinsku tajnu koja mu je nametnuta, ili se predati svome sucu.

Slika: Angelo Becciu, © Mazur, CC BY-NC, #newsObrnoyfdel