Clicks469
hu.news

Gustavo Zanchetta püspök: Újabb csontváz Ferenc pápa szekrényében

Új vádak jöttek elő Ferenc pápa tanítványa, az argentin Gustavo Zanchetta püspök ellen.

Zanchetta 2017 augusztusában vonult vissza Orán püspökeként "egészségügyi okokból". Nem sokkal később Ferenc pápa egy új pozíciót hozott létre számára az Apostoli Szentszék Vagyonkezelőségében.

Most viszont az El Tribuno de Salta azt írta, hogy Zanchettát azért távolították el, mert a saját klérusa homoszexuális bántalmazással, valamint 20 és 25 év közötti szeminaristák elleni hatalommal való visszaéléssel vádolják.

Zanchettáról továbbá azt gyanítják, hogy elküldte a három információt szivárogtató papot, akik a nunciust tájékoztatták három szeminarista elleni szexuális bántalmazásról, valamint tíz további szeminarista elleni hatalommal való visszaélésről 2014 és 2015 között.

Az akkori nuncius, a svájci születésű Emil Paul Tscherrig érsek nem cselekedett. Ferenc pápa 2017 szeptemberében léptette elő Olaszország nunciusává.

Zanchettát még azzal is vádolják, hogy azzal hallgattatta el a papokat, hogy egyházmegyei pénzből lefizette őket, valamint ruhákat és számítógépeket vett nekik. A bántalmazott szeminaristákat papucsokkal, laptopokkal vagy importált ruhákkal fizette le.

A bántalmazásoknál állítólag jelen volt a maszturbáció, fogdozás, pszichológiai valamint hatalmi nyomás és a szeminaristák zsarolása ajándékokkal.

Az egyik nunciusnak küldött bizonyíték állítólag egy Zanchettáról készült meztelen kép volt, ahol egy másik férfival volt alkalmanként. A képeket egy meleg pornó oldalra feltöltötték.

Tiszta, hogy Ferenc pápa tudott ezekről a bántalmazásokról, amelyek Oránban történtek.

Zanchetta volt az egyik első püspök, akit Ferenc pápa nevezett ki. Jelenleg együtt élnek a Casa Santa Mariában.

Kép: Gustavo Zanchetta, #newsBxkyqcdedm