hr.news
323

Povjesničar: Franjin pontifikat je najgori u povijesti

Franjo je stvorio jasne fronte između onih koji su za nas i onih koji su protiv nas, njujorški povjesničar John Rao izjavio je za Gloria.tv na talijanskom Rimskom forumu (video ispod).

Za Raoa, stvaranje ove jasnoće jedina je dobra stvar kod Franje. Inače, kaže, ovo je "apsolutno najgori pontifikat u povijesti Katoličke crkve - nema se s čime usporediti". Rao Franju i njegov mandat naziva "apsolutnom katastrofom".

Objašnjava da prethodni pape, koji su bili loši zbog svog moralnog ponašanja, nisu ni sanjali da će "promijeniti" doktrinu, dok sada ima biskupa koji ovaj pontifikat nazivaju "vladavinom čiste samovolje".

Franjo je učinio više nego itko drugi da uništi Petrov autoritet i zamijenio ga je "osobnim despotizmom koji nema apsolutno nikakvih granica" ignorirajući pritom kanonsko pravo.

U vezi Traditionis Custodesa, Rao primjećuje da u nadbiskupiji New Yorka, kao ni u mnogim drugim biskupijama, nije bilo stvarne promjene. U SAD-u tri biskupije pokazuju posebnu mržnju prema rimskoj misi: Chicago (Cupich), Washington (Gregory) i St Augustine, Florida (Pohlmeier).

Za Raoa je jasno da Franjin pokušaj povratka u 1970-e propada: "Nikada se nećemo vratiti u privatne male dnevne sobe i hotele." Tada su još mnogi mislili da će biskupi riješiti probleme: "Danas znamo bolje".

Rao Vatikan naziva pred bankrotom i nesposobnim za prisiljavanje na poslušnost. Od Drugog vatikanskog sabora (1962.-1965.), postoji povijest ignoriranja onoga što dolazi iz Rima: "Neće nas otjerati natrag u katakombe".

On Franjin pokušaj reafirmacije Drugog vatikanskog sabora naziva apsurdnim: "Zbog čega ljudi, koji tvrde da podržavaju Drugi vatikanski sabor, podržavaju Drugi vatikanski sabor?" on postavlja pitanje.

Ironija: danas kritičari Drugog vatikanskog sabora, poput Pija X. podržavaju većinu Drugog vatikanskog sabora, dok njegovi neomodernistički "branitelji" ne.

#newsGekhzlpkzn

25:01