Clicks5
ms.news

Skandal Sloan Avenue: Garis Masa Yang Dipenuhi Peristiwa Yang Sangat Mengelirukan

1. 2014: Timbalan Setiausaha Negeri Angelo Becciu melabur sebanyak €147 million (sumber lain mengatakan: €200 million) dalam dana Raffaele Mincione yang memiliki sebuah bangunan, London Sloan Avenue.

2. Mincione kerugian secara berterusan. Oleh itu, Becciu mengupah seorang financier Gianluigi Torzi untuk mengelakkannya dan membeli seluruh bangunan, termasuk gadai janji, sebanyak £125 million.

3. 2018: Torzi mengubah pemunya bangunan, akan tetapi: (1) dia terlebih bayar kepada Mincione (€40 million), dan kemudian (2) dia memindah pemilikan bangunan tersebut kepada syarikatnya, Gutt Sa. Kemudian, dia meminta Vatican untuk menanggungjawabkannya dalam pengurusan bangunan tersebut, kerana, sekatat ini, dia telah bekerja tanpa dibayar upah. Namun Vatican menolak usul tersebut.

4. Sebaliknya, Vatican merancang menukarkan Torzi denganEnrico Crasso, seorang lagi financer. Torzi rasa bahawa dirinya telah diperalat oleh Vatican.

5. Justeru, Torzi menggunakan “blackmail." Dia menggunakan pengaruhnya untuk mengawal Gutt Sa – yang “terabai” oleh Vatican- untuk menyingkirkan wakil Vatican, Fabrizio Tirabassi dari papan tugasan.

6. Dikepung hingga ke penjuru, Tirabassi dan Monsignor Mauro Carlino, bekas setiausaha Becciu, menawarkan €9 million kepada Torzi – secara pastinya “tanpa sebarang prosedur kelulusan” – untuk mengambil kembali bangunan tersebut. Akhirnya, Vatican telah bayar sebanyak €15 million.

7. Kini Tirabassi dan Carlino melanggari undang-undang bersama. Akan tetapi, mereka seperti telah menjadi buah catur yang terkorban demi melindungi mereka yang betul-betul bersalah(Peña Parra, Becciu, Parolin, Francis). Carlino memberitahu penyiasat bahawa dia hanya menuruti arahan atasan sahaja(Peña Parra). Becciu turut menyalahkan penggantinya, Peña (Repubblica,it, 7hb Jun).

Sumber petikan: AdnKronos.com (7hb Jun)

Gambar: © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsIalcscrlie