Clicks147
hr.news

Homoseks pripovjedač, posrnuli svećenik PONOVNO u Vatikanu

Francesco Lepore (45), koji je radio u latinskom odjelu Vatikana, prije nekoliko godina napustio je svećenstvo i postao profesionalni homoseksualac, pišući za talijansku homoseksualnu web stranicu.

NyTimes.com (18. lipnja) dopustio mu je da brblja o uobičajenim homoseksualnim mitovima. Tako Lepore, koji je rođen u Beneventu kao sin učitelja latinskog, iznosi šaljivu tvrdnju da je sa 6 godina već imao homoseksualna iskušenja. Upisao se u mlađe sjemenište i postao svećenik u svojoj 24. godini.

2002. godine stigao je do Rima i upoznao - barem u svojoj mašti - "svijet seksualno aktivnih gej svećenika". Ispovjednik mu je rekao da nikada nije trebao postati svećenik, ali, budući da je već jedan, trebao bi nastaviti. Lepore je navodno razmišljao o "vječnom prokletstvu" - ali očito nedovoljno ozbiljno.

Tada je, nakon samo tri godine svećenstva, Lepore navodno uzeo "odmor" i upisao se na Sveučilište u Napulju.

U ljeto 2003. godine, u svojoj 27. godini, zaposlio ga je Vatikan. Nakon onoga što naziva "spletkama", izgubio je posao i postao tajnikom kardinala Jean-Louisa Taurana (+2018.) u Vatikanskoj knjižnici. Prestao je slaviti misu, nastavio je homoseksualne susrete i - umjesto da popravi svoj život - počeo se osjećati "poput licemjera".

U slučaju "samosabotaže" posjetio je porno stranice na svom uredskom računalu, morao je napustiti Vatikan, proveo je četiri godine u onome što, mahom istine, naziva "divljinom": homoseks mjesta za krstarenje i zabave na drogi u opatiji Montecassino.

Naizgled još uvijek vrlo dobro povezan, Lepore kaže da je kardinal 2013. godine Franju obavijestio o njegovoj situaciji. Franjo - koji ne prima puno kardinala, osim svojih pro-gej prijatelja, nazvao je Leporea, pohvalio ga je što navodno nije živio "dvostruki život", rekao je da će mu pomoći, poslao mu je kovertu s 2.000 eura i pristao ukloniti ga iz klerikalne države u kolovozu 2014. godine - iako je Lepore napustio svećenstvo gotovo desetljeće ranije.

Kako bi napuhao svoju važnost, Lepore tvrdi da je "80% osoblja Vatikana homoseksualno". Nije iznenađujuće da ga je u studenom 2020. godine Andrea Tornielli, direktor uredništva VaticanNews.va, pozvao da razgovara o radu za vatikanski podcast na latinskom jeziku.

Tornielli je potvrdio sastanak, ali je odbio komentirati. Da je Lepore slijedio put obraćenja i vratio se u Vatikan kao izgubljeni sin (Lk 15), Franjo i Tornielli vjerojatno bi ga poslali u pakao.

Slika: © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsMrhgqmnibs