Clicks275
hr.news

Pell o zatvoru: "Ne moram surađivati u skupoj šaradi"

Kardinal Pell pisao je na FirstThings.com (8. srpnja) o svom 13-mjesečnom iskušenju u samici: deset u Melbourneu "u zelenoj zatvorskoj uniformi", a tri u zatvoru Barwon, odjeven u "jarko crvene kardinalske boje".

Njegova ćelija u Melbourneu imala je oko 15 četvornih metara. Imao je krevet, niske police s čajnikom, televizor, prostor za jelo, umivaonik s toplom i hladnom vodom i udubljenje za tuširanje "s dobrom toplom vodom".

"Za razliku od mnogih sjajnih hotela, na zidu iznad kreveta bila je učinkovita svjetiljka za čitanje", međutim na prozorima nije bilo prozirnog stakla: "Mogao sam razaznati dan od noći, ali ne puno više, iz svoje ćelije."

Čuo je, ali nikada nije vidio 11 drugih zarobljenika svoje jedinice. Pellovo vrijeme uglavnom je prošlo bez udaranja i uzvikivanja zatvorenika, često uništenih drogom, iako se divio koliko dugo mogu udarati šakama: "Jedan čuvar je objasnio da su također udarali nogama poput konja."

Neki zatvorenici preplavili su svoje ćelije ili ih razbili. Prve noći Pell je pomislio da je čuo kako "žena plače", a neki drugi zatvorenik "zove majku".

Kardinal je rijetko bio maltretiran. Samo je jednom zatvorenik pljunuo u njega kroz otvor nazvavši ga crnim paukom "i drugim izrazima koji nisu manje bitni".

U nekoliko drugih navrata Pell je čuo žestoke argumente o svojoj krivnji: "Mišljenje o mojoj nevinosti ili krivnji bilo je podijeljeno među zatvorenicima, kao i u većini sektora australijskog društva, iako su mediji s nekim sjajnim iznimkama bili očajnički neprijateljski".

Zatvorenik koji je proveo desetljeće u zatvoru rekao je Pellu da je bio prvi svećenički osuđenik za kojeg je čuo i koji je imao ikakvu podršku među zatvorenicima.

Tokom mnogih jutara Pell je čuo muslimanske molitvene napjeve i, među muslimanima, rijetko psovanje ili bogohuljenje: "Sumnjam da muslimanski zatvorenici ne podnose bogohuljenje".

Nakon što je izgubio žalbu Vrhovnom sudu, smatrao je da se neće žaliti Australijskom visokom sudu: "Ako su suci jednostavno zatvorili opcije, ne bih trebao surađivati u skupoj šaradi".

Međutim, direktor zatvora u Melbourneu - "veći čovjek od mene i strogi strijelac - nagovorio me na ustrajanje."

Pell je posjedovao jedan svezak brevijara koji je bio van sezone, primao je svetu pričest svaki tjedan, mogao je prisustvovati misi pet puta, ali nikada je nije mogao sam slaviti. Shvatio je da njegova "patnja ne mora biti besmislena."

"Nikad se nisam osjećao napuštenim, znajući da je Gospodin sa mnom - čak i kad nisam razumio što on radi većinu od tih 13 mjeseci."

#newsLysnaoxwpr